Una tarda magistral amb Virginia Woolf

La presentació de la col·lecció Virginia Woolf de l’Editorial Lumen va portar-nos a la llibreria Silvia Querini, editora de Lumen. Si no coneixeu la col·lecció i voleu endinsar-vos en el món de Woolf, es en sí mateix, un regal per a la vista, pel tacte i naturalment, per l’enriquiment d’una gran lectura.

Woolf

Querini ens va fer una classe magistral sobre Virginia Woolf combinant-ho amb l’exercici de l’edició en els temps que corren. I com que no volem usar aquest espai per transcriure directament tota la seva intervenció, ens quedarem amb algunes frases que ens semblen il·lustratives de l’acte.

1.- Per què reeditar Virginia Woolf? Perquè és un clàssic. I què és un clàssic? És una lectura que la pots llegir en diferents moments de la teva vida i que en cada moment t’ap0rti noves perspectives que no ho havia fet en el moment anterior. No és el mateix llegir Al Faro amb 16 anys, o Momentos de vida, que fer-ho amb 55. I en canvi seran en els dos casos, lectures d’una gran intensitat.

Woolf22.- A Un cuarto propio, Woolf explica la necessitat d’independència de les dones. I la independència passa també per independència econòmica. 500 lliures a l’any per poder pagar “Un cuarto propio”. Serveixi aquest exemple per il·lustrar el paper dels editors en una triple faceta: porters, comptables i sastres.

a) Porters: perquè han de donar entrada i sortida als autors. Lumen publica cada any 35 títols. Cada setmana reben 70 propostes de nous llibres. Quin és el criteri de selecció? Cada editorial té el seu. Lumen va decidir que la seva marca personal seria la de la mirada femenina.

Mirada femenina no té res a veure amb el gènere: vol dir una actitud davant de la vida. És l’actitud de generar més preguntes que respostes. I és l’actitud que mostra misericòrdia. Tenen mirada femenina Alice Munro, Alejandra Pizarnik, Natalia Ginzburg, oris Lessing, Margaret Atwood, Virginia Woolf però també David Grossman, Leonard Cohen i Quino i la seva Mafalda.

Per tant, com a editora, l’ofici de portera que dóna entrada i sortida a autors i autores es fa sota uns criteris clars amb l’ajuda de 8 lectors (5 dones i 3 homes). Sota aquests criteris hem donat entrada a noves veus com les de Jenn Diaz, Lara Moreno, Anna Funder o l’enigmàtica Elena Ferrante – que no sabem si és home o dona -.

b) Comptables: Les 500 lliures a l’any de Virginia Woolf. Sense aquestes 500 lliures no hi ha independència. Si no garantim la sostenibilitat no podrem garantir la nostra independència perquè l’editorial haurà de tancar. I per tant no hi ha criteris que valguin.

c) Sastres: Perquè un cop hem decidit a qui donem entrada hem de preocupar-nos per vestir l’edició al màxim. Correcció, maquetació, elecció d’il·lustracions de portada.

woolf1

Per tant, tenim aquests tres oficis per construir una edició. Però els autèntics amos de la casa no són ningú més que els lectors. Cadascun amb la seva mirada. I per tant, els lectors que són amos, tenen responsabilitat. “Els gats i els llibres són iguals” no porten rellotges”. És a dir, que els lectors han de prestar hores per endinsar-se en la lectura. Aquesta és la seva responsabilitat.
I per últim; per on començar a llegir Woolf? Cadascú per on decideixi. “Un cuarto propio” és el manifest feminista per       excel·lència. I per això és un llibre de fàcil entrada. Però llavors podem continuar amb “La Senyora Dalloway” i després passar per “Al faro”. Cada lector pot fer-se el seu itinerari.

Silvia Querini ens va “regalar” a NOLLEGIU un enllaç per compartir-ho en xarxes. Un fantàstic video de Patti Smith a la casa de Virginia Woolf.

Gràcies a tothom per l’assistència (Altre cop ens vam quedar sense cadires!)

 

Anuncis

Un pensament sobre “Una tarda magistral amb Virginia Woolf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s