LECTORS QUE RECOMANEN A LECTORS: Mèxic

Aquest dissabte hem viscut la segona sessió del cicle “De lector a lector”. Un cicle que vam engegar el passat mes de gener amb Xavier Valls Llobet i “La Llagosta de Ferro” de Salim Barakat” publicat per Editorial Límits. Al cicle de lector a lector, la llibreria es limita a acollir lectors amb ganes de compartir les seves passions literàries. Aquí no hi ha, per tant, pressió comercial ni editorial, ni distribuïdora ni llibretera. Hi ha el contacte directe entre lector i lector.

En aquesta oportunitat era el torn de Malinalli Garcia, una noia mexicana resident a Barcelona, que en una visita a la llibreria va reclamar més oferta literària del seu país. Com que el llibreter no és Déu ni s’ho ha llegit tot, va reptar Malinalli a explicar davant dels nolectors quins eren els seus autors. I vet aquí que va fer una llista, i vet aquí que Nollegiu va buscar els llibres i vet aquí que el dissabte vam fer la sessió amb una vintena de persones disposades a escoltar els gustos lectors de la jove Malinalli.

Imatge

Per acabar-ho d’arrodonir vam demanar a un actor, Jordi Vidal, que llegís i/o recités els fragments, contes o poemes que la convidada hagués elegit.

DSC_0013DSC_0014

Dit això, aquí va la llista que va fer Malinalli Garcia dels seus autors mexicans preferits.

1.- Juan José Arreola. “Confabulario”. Perquè és capaç de convertir en literatura els fets més quotidians com el fet de deixar seure una dona en un autobús.

2.- José Emilio Pacheco. Mort recentment,  premi Cervantes 2009. Més conegut per la seva poesia, però Malinalli va elegir “Las Batallas en el desierto”, una història d’amor impossible en el Mèxic dels anys 40 on tot està en plena transformació.

3.- Jaime Sabines. Poeta. Un autor del qual Malinalli en destaca la seva perícia per ortar al terreny literari rostres de persones senzilles. “La Tia Chofi”, de la qual us enllacem el video recitat pel mateix Sabines, n’és un exemple.

 

4.- Jorge Ibargüengoitia. D’aquest autor, la convidada tria “Las Muertas” pel treball periodístic i en fa una comparació amb “A Sangre fría” de Truman Capote tot i les diferències perquè Ibargüengoitia  no va fer entrevistes com sí ho va fer el nordamericà. Recalca la similitud a l’hora d’escriure les dues novel·les en el que alguns van batejar com a Nou Periodisme dotant als fets d’una mica de ficció per fer-ho més literari. De Jorge Ibargüengoitia en valora l’ús de la satira i la seva destresa narrativa. Per això va elegir “Las Muertas” un relat de quatre germanes assassines.

5.- El cinquè i últim autor elegit de Malinalli és…una autora. Elena Garro. Dona d’Octavio Paz durant vint anys, la qual cosa la va beneficiar i perjudicar a l’hora perquè en va quedar a l’ombra. D’ella, n’escull “Los recuerdos del porvenir” la història d’un poble mexicà explicada pel mateix poble. És el poble qui parla i qui va retratant tots els personatges i la seva història. Una novel·la que és una bona mostra del realisme màgic que triomfaria un parell d’anys després com a signe d’identitat de la literatura llatinoamericana.

Un cop fet a l’explicació, els nolectors assistents a la trobada van enriquir la llista de noms i obres. Així van sortir els noms de Elena Poniatowska, Yuri Herrera, Carlos Monsiváis, Luis Spota, Rosario Castellanos, Jorge Volpi, el llibre d’Elena Garro i Octavio Paz explicant el viatge al congrés d’intel·lecturals antifeixistes celebrat a Espanya  … I així vam passar la tarda, escoltant, compartint passió lectora, bevent una copa de vi i … esperant la propera sessió del cicle “De lector a lector” que tindrà lloc el proper 22 de març a les 18:30h, quan Lluís Molina vingui a compartir la seva gran passió per Robertson Davies. Estem preparant sessions de literatura brasilera, italiana i francesa.

Si voleu participar-hi com a lectors-recomanadors en aquestes sessions o proposar-ne d’altres referides a autors o a literatures concretes, envieu un mail a info@nollegiu.cat

Anuncis

2 pensaments sobre “LECTORS QUE RECOMANEN A LECTORS: Mèxic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s