Els NOlectors diuen … “Córrer” de Jean Echenoz

“Els Nolectors diuen” (Nova secció en la qual els NoLectors escriuen per bé o per malament llibres que han (no)llegit ;). L’estrenem amb Guillem Rierola i “Córrer” de Jean Echenoz. Raig Verd Editorial 2014 (Barcelona).

Després de 14 l’editorial Raig Verd ens regala una nova obra de Jean Echenoz: Córrer. L’escriptor francès torna a buscar un context més que atractiu: la vida darrere el teló d’acer i, més concretament, de com el poder aprofita els èxits esportius per crear un relat que el justifiqui.

Córrer explica la història del chec Emil Zatopek, un dels corredors de fons més grans de la història. Però Echenoz no explica històries, més aviat sembla que les resumeixi; amb el seu narrador inconfusible, que tan aviat és dins de la història com a davant de la llar de foc explicant la història als lectors que seuen a terra com si fossin els seus néts. Córrer és el llibre perfecte per una tarda de diumenge (o potser millor per un dilluns, que és quan tanca Nollegiu) amb un ritme que fa honor al seu títol, una velocitat endiablada que li pot fer perdre valor si no t’atures un moment a reflexionar la història.

Correr-Echenoz_Jean-9788415539681

El Zatopek d’Echenoz ens recorda al cavall Boxer de la Revolta dels animals. En l’època dels runners i l’enaltiment del sacrifici laboral,

l’autor francès recupera el mite stakhanovià i més ens valdria aturar-nos-hi a pensar abans d’arrancar a córrer com els 18.000 participants de la Marató de Barcelona d’aquest any.

“Mai, mai res com els altres, encara que sigui un individu com tots. És clar que pretenen que els intercanvis gasosos dels seus pulmons són anormalment rics en oxigen. És clar que asseguren que té el cor hipertrofiat, d’un diàmetre superior a la mitja i que batega més a poc a poc. Però, especialment reunida a Praga amb aquesta intenció, una comissió tècnica mèdica desmenteix tots aquests rumors, afirma que no és veritat, que l’Emil és un home normal, que simplement és un bon comunista i que aquí rau tota la diferència”

Segur que només ho fa el poder soviètic?

Guillem Rierola – Nolector

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s