Set dies de Gràcia i la Revolta de les Quintes de 1870

DSC_0001De tota la denominada novel·la històrica que va apareixent, de la qual aquest llibreter no n’és un especialista ni, tampoc un fan declarat – vagi per endavant, doncs, una posició que defineix allò de “Contra gustos, no hay disputas” – una novel·la sí que ens ha cridat l’atenció.

Es tracta de “Set dies de Gràcia” de Carla Gràcia Mercader. Una novel·la que trobareu en català (Rosa dels vents) o castellà (Grijalbo) emmarcada en la revolta de les Quintes de 1870. Dos anys després de la Revolució de “la Gloriosa” que va treure del tron Isabel II, els nous governants espanyols anaven buscant un Rei per mitja Europa mentre Espanya continuava en guerra  a les seves colònies  i que aviat deixarien de ser-ho.

Emmig dels tumultes i amb un poble obrer tip de veure com els homes més grans i més joves eren cridats a files per lluitar en unes guerres de les quals ells no en veien més que les batalles per mantenir posicions privilegiades, les dones de Gràcia – llavors municipi perquè encara no s’havia annexionat a Barcelona – van decidir que ja n’hi havia prou i van aixecar-se contra els responsables de les lleves. (No van ser les primeres en rebel·lar-se contra l’absurda necessitat masculina de declarar guerres; 2000 anys abans Lisístrata d’Atenes  va fer el mateix per obra i gràcia d’Aristòfanes)

El resultat és una novel·la amb diferents trames, la familiar, la revolucionària i la del país, ben conjugades i amb una narració molt cinematogràfica: capítols curts, intensos i que et transporten a un escenari molt visual.

DSC_0003

Aquesta és la primera novel·la de Carla Gràcia Mercadé, una jove escriptora que es guanyava molt bé la vida fent comunicació corporativa a Barcelona i que va decidir deixar-ho tot per escriure. El resultat, tres anys intesos de treball de recerca en arxius, lectures de l’època i mirant de no deixar cap rastre a la novel·la que evités el més temut pels realitzadors de cinematografia: una “falta de raccord”.

Si necessiteu una lectura sòlida i que a l’hora us distregui, la Carla ho ha aconseguit. Encara fa més goig quan des d’una tranquil·litat encomanadissa, ens ho va explicar a la llibreria el passat 25 de març.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s