Els últims dies d’Antonio Machado

“Els últims dies d’Antonio Machado és en realitat un llibre sobre el gran èxode dels vençuts a la guerra civil. I sobretot, un recordatori per denunciar que França no va fer tot el que es podia fer, sinó que va fer molt menys per acollir prop de mig milió d’exiliats als quals va deixar platges nues a expenses del temps hivernal i de la fam”.

MachadoCoberFoto

 

Aquest diumenge al matí, Xavier Febrés, periodista i escriptor ens ha acompanyat a la llibreria per xerrar del volum que li acaba de publicar l’editorial La Mansarda. Es tracta d’un assaig, sí, però que va molt més enllà de la simple enumeració i catalogació dels fets. Es tracta d’un fenomenal exercici de recuperació de la figura d’Antonio Machado. No només la del poeta, sinó també la de l’home que va mantenir una ferma actitud cívica.

Febrés recórrer amb Machado la fugida del govern de la República des de Madrid a València, passant per Barcelona i el seu exili final. I ho conclou amb un epíleg personal que ajuda a digerir i a posar per davant les actituds i les emocions davant de les xifres.

El vermut amb Xavier Febrés va completar-se amb un recital poètic on vam escoltar amb la veu de Jordi Vidal alguns dels versos de Machado. Des d’alguns dels proverbios y cantares, passant per El mañana efímero, Una saeta, muerte en Granada  o Homenaje a Lister.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s