A PROPÒSIT DE EL JUEVES

jueves_reyVagi per endavant; l’ofici de llibreter és un ofici censor per necessitat. Més de 85.000 títols publicats cada any fan impossible tenir-ho tot. Aquí és on entra la decisió del llibreter d’administrar entrades i sortides dels títols a la llibreria. Diguem-ne censura obligada per poder ordenar i sobreviure i que serveix també per definir el caràcter d’una llibreria, la seva identitat.

La decisió del grup RBA de censurar una portada d’una de les seves revistes del grup i la imposició que a partir d’ara no figuri mai cap personatge a la portada  vinculat a la monarquia – diríem el mateix si es vetés qualsevol institució, entitat o persona – es pot revestir del que es vulgui però és una limitació d’un dret fonamental a la llibertat d’expressió amb pocs precedents en democràcia.

És per això que Nollegiu ha decidit que a partir d’avui no tindrà llibres d’RBA exposats mentre no hi hagi una explicació del grup i/o una rectificació pública.

Som conscients que això causa un perjudici a autors de primera fila, alguns dels quals figuren en les llistes dels més venuts. La llibreria ha decidit fer-ho basant-se en els criteris d’ordre i gestió que donen identitat a un espai que pretén ser foment de la cultura sense cap topall al dret a la llibertat d’expressió.

Entenent que els perjudicats també són els lectors: demanem disculpes per aquesta decisió que no satisfà ningú, tampoc a nosaltres. Si algun lector demana un llibre del grup esmentat, el demanarem perquè el lector i l’autor no en tenen la culpa.

Però ens ha semblat que de tant en tant, alguna petita decisió ens reconforta amb nosaltres mateixos i amb la societat lliure i democràtica a la qual pretenem servir.

26 pensaments sobre “A PROPÒSIT DE EL JUEVES

  1. Em sembla una decisió coherent per part de NoLlegiu. Els autors demanem llibertat d’expressió, llibertat d’edició i llibertat d’estil. Una llibreria que hi dóna suport, és realment d’agraïr.

  2. Em sembla una gran iniciativa en pro de la llibertat d’expressió. Enhorabona per la decisió.

  3. Aplaudeixo la vostra decisió de no donar visibilitat en el vostre espai als llibres d’una editorial que retalla la llibertat d’expressió.
    No he trepitjat mai la vostra llibreria, però com a lector empedreït que torno a ser, i comprador de llibres, compteu que a partir d’avui ho faré sovint.

  4. Valent, honest, assenyat, arriscat, compromès, coherent; en definitiva, lliure.

  5. Exercicis d’ètica professional com aquest són els que fan falta en tots els sectors. Enhorabona!

  6. Em sembla una gran decisió. Molt important en aquest moment. Felicitats. Sou molt valents i un exemple per a tothom en un moment en que la tendència és a callar per mantenir el salari i que els que tenen el poder aprofiten per imposar els seus interessos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s