“Els llibres de …Joaquim Nadal” per la nolectora Mireia Giné

Dimarts 17 de Juny. Plou. Encara no són les vuit del vespre i Joaquim Nadal entra per la porta de can @Nollegiu. L’historiador i polític català és el convidat de la segona sessió de “Els llibres de…”. Un cicle que es va engegar fa un parell de mesos amb Jordi Pujol. En aquestes trobades, en petit comitè, els polítics i personatges coneguts que ho volen expliquen quins són els llibres que més els han marcat al llarg de la seva carrera. Ja ho diu la dita “Dime lo que lees y te diré quien eres” i així és com hem pogut descobrir qui s’amaga darrera de l’exdiputat socialista. Tothom ja està assegut. Nadal treu la llibreta negra, segurament, és un dels molts dietaris que l’han acompanyat des de l’any 70 quan va començar a escriure tot el que li passava. Ara, acaba de publicar les seves memòries polítiques “Testimoni de càrrec. Vint anys al servei de Catalunya” (Grup62) basades en totes aquelles anotacions que va prendre des de l’any 1993 fins al 2012 i “Fent tentines per la vida” unes memòries d’infantesa publicades per Ara Llibres. Ha arribat el moment de parlar dels llibres. Els que ha escollit són els següents:

  1. La idea d’Europa de George Steiner: Mireu el vídeo que adjuntem i podreu entendre perquè el va recomanar. 
  2. “Hores angleses” El dietari de l’historiador Ferran Soldevila quan va marxar a fer de professor a Liverpool els anys 20 i 30. Aquest va ser el dietari que va impulsar Quim Nadal a escriure cada dia unes notes “a sang calenta”.
  3. Dietari d’un viatge per les regions de l’Iraq (1922-1923) del pare Bonaventura Ubach: És el resultat del dietari que va escriure el pare Ubach durant el seu viatge al Pròxim Orient. Un dels fets divertits que relata és com va enviar una mòmia, al museu de Montserrat, fent-la passar per un bacallà sec. El  pare Ubach, va dotar el museu de Montserrat amb bons presents gràcies als seus viatges.
  4. Notícia de Catalunya de Jaume Vicenç Vives: L’oncle de Joaquim Nadal va ser deixeble de Vicenç Vives i el seu sogre també en va ser un gran amic. Nadal explica que Vives l’ha acompanyat tota la vida perquè l’ha viscut de ben a prop. Curiosament, Jordi Pujol també el va triar com un llibre de referència.
  5. “Història d’Espanya” de Pierre Vilar. En la recerca de la síntesi entre Vicens Vives i Soldevila, Quim Nadal té aquest llibre de l’historiador i hispanista francès una mena de llibre de capçalera. Però admet que Vicens és molt Vicens.
  6. La citta postindustriale de Pierre Luigi Cervellati: És un llibre clau per tot alcaldable i per a tot alcalde. Especialment, en moments de reconstrucció. Aquí va sortir el Nadal més polític explicant la construcció de la Girona que va començar a pensar l’any 79, quan tot estava per fer. Llavors no hi havia altre remei que fe un pacte: l’administració cobria les necessitats bàsiques d’una ciutat que estava, en molts casos, sense serveis i la ciutadania s’implicava en un projecte de la ciutat a 20 anys vista. Nadal admet que aquest pacte avui s’ha trencat i per tant cal posar-lo en marxa altre cop amb nous horitzons.
  7. “Llibre de meravelles” de Vicent Andrés Estellés. “Segurament hauria d’elegir Narcís Comadira pel fet de tenir la qualitat i a més ser de Girona, però Estellés em pot”:

I així, recitant poemes d’Estellés, es posa punt i final a la trobada. Naturalment, que Nadal no es va oblidar ni de Josep Pla ni de Joaquim Ruyra, dos gironins de primera fila a qui va acabar recorrent quan parlava de dietaris. Però tampoc es va oblidar de Stefan Zweig per qui confessa sentir passió novel·lística i històrica. Aquesta mena de  cicles s’haurien de fer més sovint perquè et permeten veure que darrera d’aquell polític que caminava pels passadissos dels passos perduts, del Parlament, hi ha gran lector. Mireia Giné. Nolectora.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s