“Comprendre allibera. Qui coneix la situació és lliure”

Aquest dilluns passat vam tenir de convidat al cicle #NoPenseu de filosofia, economia, societat i cultura, el professor de filosofia de la Universitat de Barcelona, Josep Maria Esquirol. La visita, en el format sopar que vam iniciar el passat mes d’octubre, va aplegar 32 persones a la llibreria, que convenientment desmuntada per l’ocasió, es va transformar en un restaurant de manera que tothom podia veure i escoltar el convidat des de la seva posició. I, naturalment, interpel·lar-lo sense necessitat de demanar permís per fer-ho.

El que llegiu aquí és un intent de posar la conversa en un mínim ordre i per tant, correm el risc de caure en una reducció alarmant. Però l’assumim com el peatge perquè aquesta lectura us faci anar a buscar el llibre allà on sigui per formar-vos la vostra composició.

Josep Maria Esquirol ha publicat aquest 2014 LA RESISTÈNCIA ÍNTIMA (en català amb Quaderns Crema, en castellà Acantilado. El llibreter coneix l’obra anterior del professor (especialment EL RESPIRAR DE LOS DÍAS publicada per Edicions Paidós i LOS FILÓSOFOS CONTEMPORÁNEOS Y LA TÉCNICA: DE ORTEGA A SLOTERDIJK) i n’és un gran lector. Crec que el concepte admirador no s’adiu massa en la filosofia d’Esquirol.

IMG_20150514_094842

Què és la resistència íntima que explica Esquirol en aquest nou llibre?

En la xerrada van anar apareixent conceptes i filòsofs en un diàleg obert i ordenat. Però Esquirol va posar damunt la taula alguns conceptes importants per explicar la resistència íntima.

Per una banda la INTEMPÈRIE. Estem a la intempèrie si entenem aquesta com l’espai on el sentit de les coses no està donat. Per tant, l’home ha de construir-ho tot de bell nou. I tot això es fa des del NIHILISME.

Ens equivoquem si plantegem el nihilisme en el sentit de negació absoluta. Esquirol explicava que la paraula té una arrel etimològica grega que ve a dir: “Sense fil”. I aquí estem, sense fils, a la intempèrie. El nihilisme és un estat constitutiu, per renéixer. Per donar sentit a tot des de la intempèrie. Perquè el problema no és l’abstracció, sinó la desconnnexió. Necessitem l’abstracció per situar-nos, construir-nos. Però ho hem de fer des de la QUOTIDIANETAT: “Hi ha una fondària en la quotidianitat que a vegades no trobes en allò extraordinari”

IMG_20150514_094904

Però com fer-ho. Josep Maria Esquirol considera que ens equivoquem si ho fem mirant de definir els substantius. “al principi fou el verb” – va intervenir el llibreter. Però el professor va desvincular-ho de la frase bíblica:

“Per parlar de l’experiència els substantius no solen ser les paraules més adequades, són millor els VERBS. Prefereixo parlar de ser conscient que de consciència. Definir substantius porta a discussions sovint banals, quan no perilloses”

I va reblar la intervenció dient: “Comprendre allibera. Qui coneix la situació és lliure”.

IMG_20150514_094909

La nit va acabar tard. Van ser dues hores intenses allargades després amb alguns participants que van decidir perllongar el debat, del qual és impossible fer-ne un resum detallat de filòsofs (Levinas, Husserl), actituds (Ai!Heidegger!) i posicionaments davant la realitat que ens envolta.

El mes de juny estem mirant d’organitzar un últim #NoPenseu de la temporada. I hem començat a planificar el de l’any que ve. Us ve de gust algun tema concret? o algun convidat amb el qual us agradaria sopar per escoltar-lo i interpel·lar-lo?

Agraïments: a banda de Josep Maria Esquirol, volem agrair a Bernat Ruíz Domènech, Laia Terrón, Marta Aguilar les fotos i els comentaris a Twitter que han servit per acabar de confegir aquest intent de resum.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s