Quan dormir és l’únic moment de pau absoluta

  • La Maleta de Portbou arriba a Nollegiu per presentar la seva 19a edició i el projecte audiovisual d’un grup de joves, en un acte centrat en la crisi dels refugiats
  • La campanya “casa nostra, casa vostra” cerca la conscienciació i movilització en favor a la causa dels refugiats

Per Sara Vega

“La gent refugiada té moltes ganes de parlar, d’explicar la seva història”. Això comentava l’artista plàstic Guim Tió, a propòsit del mes que va passar en el camp de refugiats de Nea Kavala, situat en la frontera entre Grècia i Macedònia. Durant aquests dies va poder endinsar-se en les vides de les families refugiades i iniciar un original projecte colaboratiu amb el fotògraf Marc Ibañez i Mateu Targa, també l’artista plàstic; titulat “2.000km” .

img_20160921_194328

El passat dimecres 21, la revista de pensament “La Maleta de Portbou” va presentar la seva 19a edició a la Nollegiu, titulada “Europa i els refugiats”. L’acte de presentació va consistir en una conversa a la que varen assistir el mateix director de la revista, Josep Ramoneda; i aquest grup de joves artistes, que van venir a compartir les seves experiències i presentar dit projecte. Tot i que en Marc Ibañez no poder assistir a la presentació, si va estar present a través d’un vídeo que es va projectar; i Tió i Targa van quedar a càrrec de la xerrada.

Els dos joves van presentar detalladament el seu projecte, amb material fotogràfic i audiovisual inclòs. La idea era ben simple: volien documentar la vida de les famílies als camps de refugiats, per tal divulgar les seves històries. Pero és el toc artístic el que converteix aquest projecte en fresc i original: van decidir confeccionar motlles de peus d’alguns dels refugiats que residien en el camp. A aquests voluntaris els demanaven dades, fotografies i sobretot, la seva història i quin havia estat el seu recorregut. El pas final? Juntar les històries, peus, dades i recorreguts i poder il·lustrar la situació d’aquestes persones.

dsc_1474

A part del projecte, el mes de convivència va permetre que els joves canviessin el seu punt de vista en molts aspectes.“Ens va sorprendre que a pesar de la situació, els refugiats van acabar fent vida allà, havien creat una comunitat” -comentava un d’ells- “I també que la gent té ganes de parlar, tenen una història i volen explicar-la, van estar oberts a nosaltres”. A més a més, per alguna raó la societat s’ha creat una falsa idea dels refugiats com a gent pobre, quan en realitat no es pas així. Els pobres ni tan sols es poden permetre pagar a les màfies per creuar les fronteres del seu pais, per tant, els refugiats son realment persones amb un alt nivell adquisitiu, aquells que s’han pogut permetre el luxe de marxar per sobreviure.

“Els refugiats son realment persones

amb un alt nivell adquisitiu,

aquells que s’han pogut permetre

el luxe de marxar per sobreviure

A l’inici de l’acte de presentació, una gran pantalla mostrava la imatge projectada d’un grup de refugiats format per dues dones i tres infants, que portaven un cartell amb el hashtag escrit “#VolemVenir”. I es que el projecte d’aquests tres joves va molt més enllà de la part artística: “Casa nostra, casa vostra” és una campanya focalitzada en la lluita per obrir fronteres i poder acollir families refugiades a Catalunya, mitjançant pressió a l’Ajuntament. Tió, Targa i Ibàñez en formen part i han utilitzat aquest projecte per reivindicar-ho.

“La gent refugiada té moltes ganes

de parlar, d’explicar la seva història”

El número 19 de La Maleta de Portbou és especialment interessant, ja que sintetitza alguns dels principals temes de l’actualitat, com ara el panorama polític espanyol, els efectes del Brexit, els conflictes a l’Orient i el tema eix de la xerrada, la crisi dels refugiats. Per tant, es tractava d’un acte molt esperat, tant pels amfitrions com pels convidats i els assistents. Tot i això, l’acte va esdevenir un fòrum de reflexió on la revista no va ser més que el punt de partida, una excusa per dedicar una hora al debat sobre un dels temes de major rellevància internacional com és el dels refugiats.

La presentació de La Maleta de Portbou va ser, més que res, una conversa d’un tema des de diferents punts de vista i amb un objectiu clar: humanitzar als refugiats. La tarda del dimecres va aconseguir contagiar la finalitat que sempre ha cercat La Maleta de Portbou: despertar el desig d’aprendre, reflexionar sobre el món, i sobretot, ser crítics. I això no acaba pas aquí: aviat es podrà veure exposat en sala “2.000km” el projecte colaboratiu dels joves, mentre que la seva campanya “Casa nostra, casa vostra” prosseguirà lluitant pels drets dels refugiats i per a que, a falta d’una llar, puguin dormir més tranquils a casa nostra.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s