Crònica del #NoExpliqueu del 23N. TENEBRES: POE i TUTTLE. Per Sara Vega

Tenebres, Poe i Tuttle

El #NoExpliqueu va endinsar-se en les tenebres dels relats curts de terror i misteri

Per Sara Vega

El passat dimecres 23 de novembre es va celebrar la segona edició del cicle #NoExpliqueu de la Nollegiu, una edició que orbitava al voltant de la foscor, el misteri, la paranoia i el món paranormal. Tot això traduït en un gènere literari de gran història i transcendència, que molt sovint ens posa els pèls de punta: els relats curts de terror.

La narradora i llicenciada en filosofia Inés MacPherson va ser l’encarregada de moure els fils de la sessió i oferir al públic una selecció de contes misteriosos, a l’hora que ens apropava al món de la narrativa breu a través de dues figures de gran rellevància en aquest gènere: Edgar Allan Poe i Lisa Tuttle.

ines

La primera figura en la que ens endinsem és Lisa Tuttle. El que fa a aquesta autora especial, dins del gènere del terror, és la seva capacitat de crear un tipus de por psicològica i realista, molt subtil però que ens colpeix amb la mateixa intensitat. Tuttle, de nacionalitat americana, ha escrit més d’una dotzena de novel·les, set col·leccions de contes i nombrosos relats de no-ficció. De tota la seva obra, MacPherson es va focalitzar en dos relats: Bits and Pieces i The Other Mother

tuttle

Bits and Pieces és una trama un tant surrealista, que narra la vida amorosa d’una recent soltera que troba parts del cos dels seus amants al seu llit després d’una nit de passió. D’altra banda, The Other Mother tracta la por des d’un costat més humà. L’autora i la maternitat: un dels temes més recurrents en les seves històries i a l’hora, molt sensible. A The Other Mother, una mare divorciada i a càrrec dels fills comença a percebre una presència sobrenatural que amenaça la seva pau familiar.

Tuttle crea una por psicològica i realista,

molt subtil però que ens colpeix intensament

Quant al segon protagonista, Edgar Allan Poe, el seu renom ja l’ha qualificat com un dels més il·lustres exponents dels relats curts de terror. Partint d’una joventut fosca, molt marcada per la mà dura que rebia del seu pare, Poe va trobar refugi en el paper i la tinta i va utilitzar la literatura a mode de plasmar els seus sentiments més obscurs.

poe

El resultat varen ser múltiples relats, alguns dels quals van adquirir molta fama, com els dos contes que MacPherson va triar per narrar: The Pit and the Pendulum i The Tell Tale Heart.

Ambdós contes exploren la paranoia i la bogeria de la veu narradora, però ho fan des de mètodes diferents: The Tell Tale Heart entra en la ment d’un presumpte assassí per endinsar al lector en la seva psicopatia i el procés del crim. The Pit and the Pendulum, en canvi, mostra l’agonia d’un presoner, atrapat en la foscor d’una cel·la desconeguda i en perill constant de mort.

Poe va trobar un refugi en el paper i la tinta

per plasmar els seus sentiments més obscurs.

Terror psicològic, ments pervertides, la por de perdre els fills… Ambdós busquen un mateix efecte des de diferents trames: desconcertar al lector, arribar al seu subconscient i deixar-los amb una sensació estranya en el cos. A més a més, un conte requereix una bona interpretació; i MacPherson va saber plasmar l’estil d’aquests autors a la paraula parlada, recreant de la millor manera les tenebres que s’amaguen en cada pàgina dels seus relats.

LA PROPERA SESSIÓ DEL #NoExpliqueu AMB INÉS MACPHERSON TINDRÀ LLOC EL

Dimecres, 25 de gener, 19:30h, Roald Dahl – Edith Wharton

Dues maneres d’observar l’ésser humà des dels ulls de dos escriptors molt diferents, però amb una capacitat compartida per acostar-se a allò fosc, a la part macabra de l’ànima humana. Roald Dahl, conegut per les seves històries per nens i adolescents, amb una capacitat àcida de mostrar l’animal que portem a dins; Edith Wharton, escriptora molt respectada a la seva època, amb una capacitat per provocar inquietud alhora que s’endinsa en la ment humana i les seves ombres.

Si voleu informació sobre tot el cicle cliqueu aquí

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s