SANT JORDI 2017: LES RECOMANACIONS DE LA MARIA

 

GEORGE STEINER va pronunciar una conferència al Nexus Instituut de Tilburg l’any 2004 que portava el títol de La idea d’Europa. Steiner ens dóna a entendre la importància del coneixement del passat per entendre el present, per analitzar-lo i entendre’l, per esmenar els errors del passat o detectar els del present. Arcàdia l’ha publicat de nou, amb una introducció de Rob Riemen on llegim: “La cultura, com l’amor, no té capacitat per imposar-se. No ofereix cap garantia. I tanmateix, l’única possibilitat d’assolir i protegir la nostra dignitat humana ens la brinda la cultura, l’educació liberal.”

 

ANNEMARIE SCHWARZENBACH el que ens ofereix és una mirada desafiant d’àngel caigut. Schwarzenbach (1908-1942), filla rebel d’una família conservadora d’empresaris suïssa, va emprendre una sèrie de viatges a Persia, l’actual Iran. El 1936 va escriure el que ella mateixa va anomenar “diari impersonal”, Muerte en Persia, publicada per Minúscula un llibre on s’hi troben apunts de viatge, reflexions personals de tot tipus, on acabem percebent el que és un viatge als inferns de l’autora, envoltada d’un paisatge feréstec i trist, que li permet endinsar-se en els seus sentiments. Més que les cròniques d’un viatge o un dietari, és el cant de la veu trista i bella d’una ànima que es busca en el paisatge desèrtic.

L’escriptora americana CARSON McCULLERS va conèixer Annemarie Schwarzenbach. Anys més tard, McCullers li dedicaria una de les seves novel·les curtes: Reflejos en un ojo dorado, on a través d’una història de dos matrimonis, un cavall i un soldat, investiga sobre el més obscur i sinistre de l’ànima humana, tot i que de forma menys lírica i més directa que la seva amiga suïssa. Enguany se celebra el centenari de Carson McCullers (1917-1967), també coneguda, per exemple, per les novel·les La balada del cafè trist  i Frankie Adams. Les trobareu publicades en català per L’Altra Editorial i en castellà per Seix Barral.

 

Una altra autora de qui s’acaba de celebrar el centenari és NATALIA GINZBURG (1916-1991), i Club Editor, alhora que Lumen, han publicat La ciutat i la casa. Tot i ser menys coneguda que altres obres de l’autora (Les petites viruts, Léxico familiar, etc.), es tracta d’una novel·la epistolar meravellosa. Ginzburg ens convida a la intimitat més sincera a través de relacions de cartes de diferents personatges on, amb molta subtilesa, escriuen com els va passant la vida des de la seva quotidianitat. Si aparentment no passa res i l’acció és diferida perquè s’explica amb la distància d’allò que ja ha passat, a poc a poc ens adonem que pel fet de ser un registre tan privat, se’ns explica una història vivíssima on es diu tot allò que no podem dir de viva veu. Trobareu les obres de Ginzburg també a Ela Geminada, Acantilado i Àtic dels Llibres.

I una altra bona notícia és la recuperació d’aquest any de la poesia completa de MARIA-MERCÈ MARÇAL, Llengua abolida, publicada per LaButxaca, Des de feia temps que es preparava aquesta edició, on es troba tota la producció poètica de Marçal. Dins hi trobem temàtiques diferents, construïdes a partir d’elements eminentment sensorials, sovint relacionades amb la identitat femenina.

 

Maria Notó

 

Anuncis

Un pensament sobre “SANT JORDI 2017: LES RECOMANACIONS DE LA MARIA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s