Benvolgudes, Benvolguts,
Més tard del què haguéssim volgut arriben les nostres recomanacions d’estiu. Algunes són repetides de Sant Jordi, sí, però és que tampoc ha passat massa temps i seria una pena que les oblidéssim.
Així doncs, aquí les teniu i recordeu que l’ordre del factor no altera el producte.
Trilogía del muchacho. JÓN KALMAN STEFÁNSSON. Editorial Salamandra. Les tres novel·les que conformen aquesta trilogia (Entre cielo y tierra, La tristeza de los ángeles y El corazón del hombre) van ser llegides per aquest llibreter que us escriu durant la setmana santa. De fet, aquesta és una recomanació que és de diferents lectors que van convèncer al llibreter que la llegís. La història d’un noi a la Islàndia de finals del XIX en viatges per l’illa on el paisatge i els personatges es fonen en una trama explicada per un narrador que bé podria ser el propi país. Xavier.
L’home invisible. RALPH ELLISON. Quaderns Crema. Aquesta és la nostra proposta de lectura d’estiu perquè el 18 de setembre vindrà Dolors Udina, traductora de l’obra. Una novel·la sobre el conflicte racial dels Estats Units escrita l’any 52 per un autor negre i on queda fixada la societat d’aquella època. Una obra mestra de la narrativa americana.
Kruso. LUTZ SEILER. Club Editor. Anagrama. La història d’un jove de la República Democràtica Alemanya que desembarca en una illa del Bàltic on s’apleguen els alteranatius de l’època i els que volen deixar la RDA “dirigits” per Kruso. És l’estiu de 1989. Falten uns mesos perquè el Mur de Berlín caigui. La traducció és de Joan Ferrarons, el mateix que ens va deixar enlluernat amb l’altra novel·la alemanya publicada per Club Editor a finals de l’any passat, Lliçó d’alemany. (En castellà a Impedimenta)
L’acusació. BANDI. Edicions del Periscopi / Libros del Asteroide. Relats escrits per un autor de Corea del Nord i exportats d’incògnit a través de llibres propagandístics del règim comunista per obra i gràcia d’una amiga de l’autor i una ONG. Dit això, els relats ens expliquen la vida familiar en un país absolutament desconegut i del qual només tenim les referències polítiques i militars. Sorprenent, de fàcil lectura i amb sentit de l’humor sobre uns fets que no haurien de fer gràcia. Esplèndid per descobrir.
La Vegetariana. HAN KANG. Editorial Rata (català i castellà). També de Corea però del sud, l’autora explica la història d’una dona que es fa vegetariana com a mètode de protesta i com tothom li gira l’esquena per aquesta decisió. Una lectura ràpida que us deixarà pòsit.
Agua Salada. CHARLES SIMMONS. Errata Naturae. L’estic acabant ara mateix. El descobriment de l’amor d’un jove de 15 anys. Comença així «En el verano de 1963 yo me enamoré y mi padre se ahogó». Un inici que no decau.
Bull Mountain. BRIAN PANOWICH. Siruela. Si us agrada la novel·la negra i el thriller, aquesta és una proposta interessant i diferent. Dos germans tenen un terreny on es fa fusta. Però un d’ells vol canviar l’orientació del negoci. Quan em van enviar el primer capítol de mostra i el vaig llegir vaig quedar garratibat. Absolutament adictiva.
Els casos del Sheriff Walt Longmire. CRAIG JOHNSON. Siruela. Ens agraden les novel·les d’aquest personatge del mig oest nordamericà. En té 5 i ens sembla una lectura d’estiu (de primavera, d’hivern i de tardor) que us farà estar agafats al llibre. Un sheriff, un amic cheyenne, una ajudant i l’escenari de l’Amèrica Profunda. Tasteu-lo. És diferent.
Estats alterats de la ment. DIVERSOS AUTORS. Editorial Males Herbes. Llegir aquests relats serveix per a) passar-ho bé b) entrar en un món on l’al·lucinació està a l’ordre del dia c) posar en valor deu autors catalans al quals cal seguir de molt a prop.
Cosmonauta. Poesia Completa. francesc garriga barata. LaBreu Edicions. No fa falta que us recordem que aquest és un llibre imprescindible a totes les cases, oi?
Ànima gramatical. NICHITA Stănescu. Lleonard Muntaner Editor. Encara no sabem explicar com és que ningú havia traduït aquest romanès. L’únic poeta capaç de transfigurar-se en pedra, en arbre, en rebre la visita de Savonarola o proclamar la presidència de Baudelarie. Stanescu és tant popular a Romania que tothom el coneix per Nichita. Descobriu-lo. El pròleg magnífic de Sam Abrams us ajudarà.
Homo Poeticus. DANILO Kiš. Acantilado. Aquest és un llibre ideal per endinsar-se en la figura de Danilo Kis, escriptor serbi mort el 1989, afincat a París, i del qual un ha de llegir Salmo 44 o Una tomba per Boris Davidovich o Lección de Anatomía. Tant si les heu llegit com si no, aquest és un volum ideal que es pot llegir mica en mica i que recull assajos i entrevistes que li van fer.
La célula de oro. SHARON OLDS. Bartleby Editores. Poeta nordamericana veterana de la qual s’han publicat en castellà ja alguns llibres. Bartleby recupera ara aquest llibre de poemes dels vuitanta amb un to molt activista en contra del conservadurisme del govern Reagan . De molta actualitat avui. Si veniu a la llibreria li podeu demanar al llibreter que us llegeixi un conte-poema inclòs en aquest volum.
Dies d’Agost. SUSANNA RAFART. Curbet Edicions. La Rafart poeta ho envaeix tot. A Dies d’agost, ens ofereix un dietari d’aquells per ser engolit a trossets, a besades amb una lectura lenta ideal per aquells dies que pugueu descansar. O si no podeu descansar, el llibre en sí mateix us ajudarà a entomar el temps d’una manea diferent. (no es nota oi que ens agrada molt l’obra de la Susanna?)
Com una pàtria. Vida de Josep Benet. JORDI AMAT. Edicions 62. Acabat de sortir del forn, l’estàvem esperant per l’interès
sobre el personatge i perquè Jordi Amat ja ens ha demostrat amb altres llibres com El llarg procés, La primavera de Munich o Voces del diálogo que és un consumat biògraf, que escriu com si es tractés d’una novel·la i amb rigor.
LLIBRES QUE JA VAN APARÈIXER A LES RECOMANACIONS DE SANT JORDI I QUE TORNEM A RECORDAR-VOS:
Autors que si no heu llegit recomanem fer-ho:
CARSON MACCULLERS
THOMAS BERNHARD
NGUGI WA THIONG’O
NATALIA GINZBURG
I fins aqui, les recomanacions d’en Xavier. Apliqueu sempre la doctrina marxista (de Groucho). Si no us agraden aquestes recomanacions, feu-ne cas d’altres o del vostre sisè sentit lector.