Sant Jordi 2017: Les recomanacions del Xavier

Barcelona. Libro de los Pasajes. JORDI CARRION. Galaxia Gutenberg.

El llibre d’en Carrion ens porta per un centenar de passatges de la ciutat de Barcelona. No, no és una guia pura i dura. És un viatge, una novel·la, un assaig i tot plegat, un llibre que ens porta a més llibres i que ens porta la història de la ciutat i una reflexió sobre la Barcelona d’avui. El dia de la presentació es van vendre tots els llibres. El 22 de maig farem un altre passeig pels passatges del Poblenou i ho culminarem amb un grup de lectura.

 

Terroristas Modernos. Cristina Morales. Editorial Candaya.

Una novel·la que posa al descobert la conspiració del triangle. Una conspiració del 1816 per assassinar Ferran VII i restaurar la Pepa, la Constitució de 1812. La conspiració és l’excusa per construir una trama de nombrosos personatges amb un llenguatge precís i una forma que us sorprendrà. Viatjareu al Madrid de l’època amb la mirada actual d’una autora que ja ens va sorprendre amb el llibre de la vida alternatiu de Santa Teresa Jesús a Malas Palabras.

 

La Memòria de l’Arbre. TINA VALLÈS. Anagrama.

Un llibre emocionant i tan senzill de llegir com difícil d’escriure. Una mirada de nen, un diàleg intergeneracional entre avi i nét amb uns pares-fills que naveguen entre la dificultat de comprendre el què passa i la necessitat d’explicar-ho al més petit. Tot resulta més fàcil del que hom pensa. Només cal la mira de la Tina per explicar-ho. Un llibre per a tots els públics que agradarà a qui llegeix habitualment i també al qui no ho fa.

 

Cosmonauta. Poesia Completa. francesc garriga. LaBreu Edicions.

Dos anys després de la mort d’un dels poetes de capçalera del llibreter, Marc Romera i Marc Masdeu han tingut cura d’aplegar en un sol volum la poesia completa de francesc garriga barata (a qui les majúscules no agradaven ni en els noms). Un volum imprescindible. D’aquells llibres que un ha de tenir a casa per consultar de tant en tant per buscar certeses. Afegiu que tenim l’exposició de Toni Moreno i de Francana basada en poemes de garriga a la primera planta de la Juanita i que el 3 de maig el presentarem a la llibreria amb una festa que tindrà sorpreses.

Llengua Abolida. MARIA-MERCÈ MARÇAL. LaButxaca.

D’ençà que vam obrir la llibreria que esperàvem que algú publiqués la poesia completa de Maria-Mercè Marçal. 3 anys sense poder accedir a bona part de la seva obra que no es podia trobar si és que no estava lliure a alguna biblioteca. Ara, en una edició barateta, LaButxaca publica la poesia completa que com a mínim et permet llegir els seus poemes. A Galaxia Gutenberg, acaben de publicar la biografia de Maria-Mercè Marçal en un volum escrit per Lluïsa Julià, per si us interessa aprofundir en l’obra de la poeta.

Las Defensas. GABI MARTÍNEZ. Seix Barral.

D’aquest títol en podem parlar des de diferents perspectives. Una història real a l’hora que sorprenent. Un neuròleg de Barcelona que va ser diagnosticat d’un transtorn bipolar però que en realitat tenia una malaltia orgànica que ell mateix estava estudiant. Una història de com la ciutat de Barcelona devora els seus ciutadans, una història d’una societat d’ambició i de fons una història d’amor que ho salva tot. Gabi Martínez és un autor de referència convertint episodis reals en novel·les. A Las Defensas ho torna a fer.

Aventures i desventures de l’insòlit i admirable Joan Orpí, conquistador i fundador de la Nova Catalunya. MAX BESORA. Males Herbes.

Altra cosa, no, però original sí que ho és. A la literatura catalana li fan falta els llibres d’en Max Besora. Tenen humor, inventiva i una exploració formal que passa per imitar de forma paròdica gèneres -com la novel·la històrica tradicional-. Una novel·la per passar-ho bé i per enfotre-se’n del mort i de qui el vetlla.

 

Saturno. EDUARDO HALFON. Jekyll and Jill.

Un llibre tant breu com intens. La relació de l’autor amb el seu pare explicada amb la contundència narrativa d’un autor de Guatemala que ja ens té acostumats a explicar-nos històries amb una intensitat que fa por. Comences i quedes atrapat. Acabes i quedes commocionat. Si us agrada Saturno – la primera novel·la de Halfon que recupera aquesta editorial de Saragossa a la qual hauríeu d’estar molt atents – podeu buscar Monasterio o Signor Hoffman, les dues publicades per Libros del Asteroide.

Intemperie. JESÚS CARRASCO. Il·lustracions de JAVI REY. Seix Barral/Planeta Comic.

Sí, Intemperie. La novel·la de Jesús Carrasco del 2013. La podeu llegir en el seu format original a Seix Barral o en aquesta magnífica novel·la gràfica adaptada amb il·lustracions de Javi Rey que ha guanyat el premi a l’autor revel·lació del Saló del Comic de Barcelona. Per cert que Javi Rey estarà per Sant Jordi acompanyant-nos per signar i per fer de recomanador homologat.

 

Poema. RAFAEL ARGULLOL. Acantilado.

Amb aquest títol molts ja haureu descartat. Si encara sou aquí només us podem dir que Rafael Argullol és un dels filòsofs que aquest país hauria de reverenciar. A Poema, Argullol ens ofereix el treball diari durant tres anys. Des de l’1 de gener de 2012 fins l’1 de gener de 2015, el filòsof ha escrit cada dia un text en forma de poema però que conté elements mítics i d’humanitat que ens fan reflexionar. Un llibre que es pot llegir a raig i llegir-lo durant tres anys tal i com ell l’ha escrit. Sigui com sigui, una lliçó permanent de la qual extreure’n conclusions diàriament.

Incerta Glòria. JOAN SALES. Club Editor.

No ens hem cansat de recomanar aquest llibre escrit l’any 1956 i que continua sent una raresa a l’ensenyament postobligatori de casa nostra. Des del nostre punt de vista és EL llibre que cal llegir de la literatura catalana del segle XX. Aprofiteu ara que ha sortit la pel·lícula per llegir-lo i si de cas aneu després al cinema.

 

Mentes maravillosas. CARL SAFINA. Galaxia Gutenberg.

El subtítol del llibre ho diu tot: Lo que piensan y lo que sienten los animales. No som tant diferents i Safina ens ho fa veure a través d’un viatge que passa per Kènia, Yellowstone i el pacífic. Un llibre revel·lador pels neòfits com jo sobre els animals.

 

 

Novelas. ROBERTO ARLT. Editorial Losada.

Diuen que a l’Argentina estan els de Borges o els de Arlt. Com si fossin dues escoles fundacionals a partir de les quals han aparegut escriptors argentins. La veritat és que com a lector a mi se m’escapa aquest dogma. Només sé que el dia que l’Ale de Club Editor em va deixar les novel·les de Roberto Arlt vaig descobrir un autor del qual a Espanya se n’han publicat poques coses i que quan arreplego alguna edició argentina de Losada, la porto perquè descobriu El juguete rabioso, Los siete locos, El lanzallamas o El amor brujo.

Acabo amb un clàssic. Diccionario del diablo. AMBROSE BIERCE. Libros del Zorro Rojo. 

Un clàssic de la literatua publicat en diaris durant més de vint anys i que aplega prop de 1000 definicions satiríques. Zorro Rojo l’ha publicat en una edició molt bonica amb selecció i traducció de Marcial Souto i il·lustracions de Ralph Steadman.

 

 

 

Un pensament sobre “Sant Jordi 2017: Les recomanacions del Xavier

Deixa un comentari