DONANT-LI VEU AL CONTE: O com la narració oral pot donar veu al conte literari
Estem acostumats a llegir contes literaris i a que s’expliquin contes populars o infantils. Però el conte literari també té veu pròpia, també pot ser explicat i transmès per la oralitat. Captar el llenguatge de cada autor, omplir l’escenari de l’univers creat per les seves paraules, és quelcom especial, tant per qui ho explica com per qui ho escolta.
Aquesta es una invitació a descobrir una petita selecció d’escriptors i algunes de les seves històries. Un petit tast per obrir boca, per acostar-se a diferents maneres d’entendre el conte, a diferents formes d’acostar-se als gèneres, i per convidar a qui els escolti a endinsar-se en la seva obra, en el seu univers particular.
Per tal de fer-ho, a cada sessió hi haurà un petit acostament als autors, la seva història i el seu estil, per després descobrir-ho a través de la narració d’algun dels seus relats. Hi ha autors més coneguts, d’altres potser no tant, però tots ells tenen punts en comú, estils o conceptes que els acosten i els uneixen; per això van en parelles. L’objectiu és poder gaudir de la literatura d’una altra manera, reviure alguns clàssics i descobrir-ne de nous a través de la oralitat, però sempre respectant l’aspecte literari que li van donar els escriptors que ens acompanyaran durant cada sessió.
Inés Macpherson (Barcelona, 1982) és llicenciada en Filosofia. Des de fa sis anys treballa a l’àmbit editorial, com a lectora, correctora, redactora i traductora freelance. A l’octubre de 2011, La Galera va publicar la seva primera novel·la juvenil, El secreto de Lucia Morke, encara que alguns dels seus relats i poemes ja havien estat publicats a la revista digital Paralelo Sur. Al 2012, va participar a la antologia 20 relats de la fi del món, de l’editorial Otros Mundos, responsable també de publicar l’antologia Somnis (2016), on també apareix un dels seus relats.
Porta dotze anys com a narradora oral professional a diferents bars, biblioteques i espais culturals de Barcelona i rodalies, així com a Mataró Radio, on va col·laborar durant cinc anys. Ha realitzat diverses sessions centrades en el conte literari, basades en l’obra d’Edgar Allan Poe, Roald Dahl, Quim Monzó o Pere Calders, entre d’altres, així com sessions centrades en temes com la dona o la literatura de terror. També ha participat en algunes entregues del Festival de Narració Oral de Barcelona, Munt de Mots.
Sessions:
1- Dimecres, 26 d’octubre, 19:30h. Pere Calders – Slawomir Mrozek
- Tots dos autors són mestres de l’absurd, la ironia i el sarcasme. Calders, amb un imaginari particular, capaç de crear històries amb una poesia especial, però també de construir contes plens de crítica. Mrozek, marcat per una ironia i una crítica punyent contra la societat que ell va conèixer, alhora que demostra la seva capacitat de retratar la condició humana i el seu comportament, a vegades absurd.
2-Dimecres, 23 de novembre, 19:30h, Edgar Allan Poe – Lisa Tuttle
Poe és un dels mestres del gènere de terror, capaç de crear una atmosfera que és un personatge més de les seves històries. Després d’ell, hi ha hagut una llista enorme d’escriptors i escriptores que han tractat el gènere de terror, i una d’elles es Lisa Tuttle, una dóna que ha aconseguit crear terror sense perdre el seu particular punt de vista femení.
3- Dimecres, 25 de gener, 19:30h, Roald Dahl – Edith Wharton
- Dues maneres d’observar l’ésser humà des dels ulls de dos escriptors molt diferents, però amb una capacitat compartida per acostar-se a allò fosc, a la part macabra de l’ànima humana. Roald Dahl, conegut per les seves històries per nens i adolescents, amb una capacitat àcida de mostrar l’animal que portem a dins; Edith Wharton, escriptora molt respectada a la seva època, amb una capacitat per provocar inquietud alhora que s’endinsa en la ment humana i les seves ombres.
4- Dimecres, 22 de febrer, 19:30h, Julio Cortázar – Félix J. Palma
- Dos autors que saben relatar el món quotidià, però sempre mostrant quelcom més, un fet que fa que la frontera entre allò que és normal i allò que no ho és desaparegui, on l’estrany i el que és màgic poden habitar la realitat i tornar-la extraordinària. Cortázar des del seu univers personal i fascinant; Félix J. Palma, conegut per les seves novel·les de la trilogia victoriana, demostrant que el relat curt és un lloc on pot despertar idees sorprenents.
5- Dimecres, 22 de març, 19:30h Antón Txekhov – Lucia Berlin
- Dues maneres d’acostar-se a la realitat. Txekhov, un dels pares del conte modern, era capaç de mostrar molt més del que a vegades deia. Per d’altra banda, Lucia Berlin, una escriptora nord-americana que ha arribat ara al nostre país, va ser capaç de retratar la realitat sense estalviar la seva duresa, però tampoc la seva vitalitat.
6- Dimecres, 26 d’abril, 19:30h , Franz Kafka – Ruy D’Aleixo
- Dos autors que troben la manera de mostrar la part descarnada del món i l’ésser humà a través del simbolisme i la metàfora, de l’humor negre i l’estranyesa. Franz Kafka, un altre dels mestres del conte modern, sap crear realitats estranyes que ens enfronten amb nosaltres mateixos i el món. Ruy D’Aleixo, autor que s’està obrint camí poc a poc, sap sacsejar al lector amb una visió de la realitat i la fantasia que no deixa indiferent.
7- Dimecres, 24 de maig, 19:30h, Ana María Matute– Samanta Schweblin
- Dues autores que saben contemplar el món des d’una visió femenina. Ana María Matute, una mestra del relat curt capaç de retratar la realitat i, alhora, de crear un món simbòlic propi i colpidor. Samanta Schweblin capaç de mostrar algunes de les esquerdes de la condició humana, tant des d’una visió poètica i màgica, com des d’una visió més crítica i brutal.
8- Dimecres, 21 de juny, 19:30h, Ray Bradbury – Shirley Jackson
- Dos autors amb una visió de l’ésser humà colpidora. Ray Bradbury ho fa des de la visió d’un futur gris, on es planteja l’evolució d’un ésser humà que, actualment, sembla força encertada. Shirley Jackson ho fa des de la narració i l’observació del comportament humà, portant-lo al costat més esfereïdor.
9- Dimecres, 12 de juliol, 19:30h, Lydia Davis – Fernando Iwasaki
- Un petit tast de dos autors que dominen el món del microrrelat: Davis amb ingeni i humor; Iwasaki amb una capacitat de condensar la por i l’humor difícil d’igualar.
Les sessions seran en castellà i/o català depenent dels autors i la seva obra.
Narradora: Inés Macpherson
Informació sobre la inscripció:
Places Limitades
Preu: 50 euros. 40 euros amb el carnet de nolector.
La inscripció la podeu fer via mail, telèfon o xarxes. La plaça no està confirmada fins el pagament en efectiu.
7 pensaments sobre “Cicle #NoExpliqueu dedicat als contes per adults amb INÉS MACPHERSON”